ANASAYFA arrow right Güncel

Sınır kent olan Antep’in demografik yapısı değişti

Sınır kent olan Antep’in  demografik yapısı değişti
YAYINLAMA: 29 Eylül 2024 / 16.33
GÜNCELLEME: 29 Eylül 2024 / 16.33

‘Ekmek ve Adalet Buluşmaları kapsamında Antep’e gelen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki heyet, STK temsilcileri, işçiler, üreticiler ve emekliler bir araya geldi

Antep’in bir sınır kenti olduğunu hatırlatan Hatimoğulları, ‘’Antep bir sınır kenti. Suriye savaşından en çok etkilenen kentlerimizden. Her açıdan çok etkilendi. Demografik yapı da değişti. Buraya çok sayıda göç de gerçekleşti’’ dedi.

Fıstığın maliyeti geçmiş seneye göre yüzde 150 oranında artmış durumda

Antep fıstığının önemine değinen Hatimoğulları, ‘’Antep fıstığı bütün dünyada bilinen önemli bir ürün ama bugün Antep’te fıstık üreticileriyle buluştuğumuzda neler çektiklerini kendilerinden dinledik. Bütün tarım üretiminde olduğu gibi girdi maliyetleri ve mazot çok yüksek, sulama ve gübreleme faaliyetlerine harcadıkları paraların haddi hesabı yok. Bu sene rekolte fazlası olduğu için devlet fıstığı kendilerinden ucuza alacakmış. Hatta fıstık geçen seneden daha ucuza alınıyor. Ama fıstığın bugünkü maliyeti geçmiş seneye göre yüzde 150 oranında artmış durumda. Anteplinin ürettiği fıstığa sahip çıkmak, tarım politikalarına ve Antepliye, çiftçiye ve üreticiye sahip çıkmak anlamına gelir’’ ifadelerini kullandı.

İşçinin, emekçinin, ezilenin yanındayız

Türkiye’nin derin bir ekonomik krizden geçtiğini ifade eden Hatimoğulları, ‘’Şimşek politikalarıyla İMF programının aynısını bize dayatıyorlar. Bize kemer sıkın diyorlar. İşçiye ve emekçiye ‘Sen biraz daha yoksullaş, senin sırtından biraz daha geçineceğiz. Sermayenin ve patronların çıkarlarını koruyacağız. Bunu senin emeğinle, senin alın terinle gerçekleştireceğiz” demiş oluyorlar. DEM Parti olarak, ekmek ve adalet mücadelesinde bütün ezilen ve sömürülenlerle bir araya gelerek dünyaya ve Türkiye'ye şu mesajı veriyoruz: Biz işçinin, emekçinin, ezilenin yanındayız. Alın teri döktüğü halde evine bir sıcak ekmek alamayanların, çocuğuna bir litre süt götüremeyenlerin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Azdan az, çoktan çok vergi sisteminin uygulanması sağlanmalı

Hatimoğulları, ‘’DEM Parti olarak, parlamentoda da parlamento dışında da verdiğimiz mücadelede adaletli bir vergi sisteminin mutlaka olması gerektiğini her yerde altını çizdik. ‘Azdan az, çoktan çok’ vergi sisteminin uygulanması sağlanmalı. Temel gıda ve temel tüketim ürünlerinin, olmazsa olmazımız olan bütün ürünlerin üzerindeki KDV yükünün kalkması gerekiyor. Temel gıda ve tüketim malzemelerinin ucuz bir şekilde yurttaşa ulaştırılması, kamucu devlet anlayışı ve ekonominin olmazsa olmazı. Biz parti olarak bunun mücadelesini her yerde vermeye devam edeceğiz’’ açıklamasını yaptı.

Bu coğrafyanın barışa her zamankinden fazla ihtiyacı var

Hatimoğulları, ‘’İsrail’in Lübnan’a dönük gerçekleştirdiği saldırılar bölgede büyük bir savaşın habercisi gibi duruyor. Sınır kenti olan Antep’ten barış için çağrı yapmak istiyorum. Bölgemizin barışa her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Suriye’nin, Lübnan’ın, Irak’ın, İran’ın, Yemen’in, bu coğrafyanın barışa her zamankinden fazla ihtiyacı var. Bu salondan sesimizi gür çıkarmak istiyoruz: barış istiyoruz’’ çağrısında bulundu.

İktidar, sermaye ve Saray’ın çıkarlarını korurken faşist otoriter bir rejimi inşa etmeye çalışıyorlar

‘ÇEDES ve maarif projeleriyle eğitim müfredatında yapılan değişiklikler bu topluma çok ağır bir şekilde dönecek’ ifadelerini kullanan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: ‘’İktidar, sermaye ve Saray’ın çıkarlarını korurken faşist otoriter bir rejimi inşa etmeye çalışıyorlar. Ama şundan emin olalım ki başta Aleviler, Kürtler, emeği sömürülenler, kadınlar olmak üzere, haklarımızı tırpanlayan bu iktidara bizler olur vermedik, yol vermedik, karşı olmaya devam ettik. Bugün iktidarın yaşadığı sıkışmışlığın nedeni toplumdan rızalık almamış olmasıdır. Toplum iktidarın uygulamalarına asla rızalık vermedi, vermeyecek.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *