ANASAYFA arrow right Güncel

TÜİK’in enflasyonu işçileri ve emekçileri yoksullaştırıyor

TÜİK’in enflasyonu işçileri  ve emekçileri yoksullaştırıyor
YAYINLAMA: 29 Eylül 2024 / 16.30
GÜNCELLEME: 29 Eylül 2024 / 16.30

Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı İsmet Karatay, başa kamu emekçileri, kamu emeklileri, emekliler, asgari ücretliler olmak üzere TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinden mağdur olan herkesi 3 Ekim’de ki basın açıklamasına davet etti.

Karatay, ‘’Biz kamu emekçileri, kamu emeklileri ve diğer sabit gelirliler akşamdan sabaha bu yoksulluk sınırının altında, ağırlıkla asgari ücrete komşu olan düşük gelirlere akşamdan sabaha ulaşmadığımızı biliyoruz. İktidar, bir aparat olarak kullandığı TÜİK aracılığıyla, piyasada gerçekleşen enflasyon üzerinden değil, kendi ekonomik programına uygun enflasyon verilerini açıklatarak, bizlerin sürekli yoksullaşmasını sağladığını biliyoruz’’ şeklinde konuştu.

Emekçiler sefalet düzeyine inen gelirleriyle günlük hayata tutunmaya çalışmaktadırlar

Ücretlerin belirlenmesinde TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileriyle kamu emekçilerinin gelirlerinin yoksulluk ve açlık sınırı arasında sıkıştığına dikkat çeken Karatay, ‘’Diğer taraftan ülkenin kalkınmasında, değer üretmiş emekliler ve yine asgari ücretle yaşamını idame ettirmeye çalışan emekçiler sefalet düzeyine inen gelirleriyle günlük hayata tutunmaya çalışmaktadırlar’’ dedi.

TÜİK’in verilerinin güven vermediği ortada

Kamu emekçilerinin ekonomik açıdan zor bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Karatay, ‘’Biz emekçilere gelince TÜİK masa başında oluşturduğu veriler üzerinden gelir artışı yapanlar, bizler için ağır bir yük haline gelen vergiler dahil olmak üzere kamusal nitelik taşıyan elektrik, doğalgaz, akaryakıta piyasa koşullarına göre artış yapmaya devam ediyorlar. Vergi artışlarını ve kamusal niteliği olan mal ve hizmetlere gün aşırı piyasa koşullarını gözeterek fiyat güncellemesi yapan TÜİK’in verilerinin güven vermediği ortada’’ ifadelerine yer verdi.

Asgari ücret, açlık sınırının altında kaldı

2024 yılında asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını hatırlatan Başkan Karatay, ‘’Sağlıklı beslenmenin maliyeti günlük 890 lirayı geçti. Büyükşehirlerde kamu emekçileri, barınma ihtiyacını karşılamak için neredeyse maaşının yüzde 75-80’ini kiraya ödemek zorunda kalıyor. Büyükşehirlerde kamu emekçileri, barınma ihtiyacını karşılamak için öğrenci evi gibi 3 ya da 5 kişi bir arada yaşamak zorunda kalıyor’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *