ANASAYFA arrow right Güncel

Uyuşturucu satıcıları her zaman yoksul mahalleri seçiyor

Uyuşturucu satıcıları her  zaman yoksul mahalleri seçiyor
YAYINLAMA: 13 Ekim 2024 / 17.38
GÜNCELLEME: 13 Ekim 2024 / 17.38

Türkiye’nin metropol kentleri arasında yer alan Antep’in en büyük sorunları arasında bulunan uyuşturucu, hem toplumu hem de gençleri tehdit ediyor

Uyuşturucu kullanımını sosyolojik açıdan Sabah’a değerlendiren Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğanoğlu, uyuşturucuyu satmaya çalışan kesimlerin her zaman yoksul mahalleri seçtiğini altını çizdi.

Güvercinleri uyuşturucu kuryesi olarak kullanıyorlarmış

Doğanoğlu, ‘’Hacıbaba Mahallesi’nde biri, ‘Güvercinlerin uyuşturucu kuryesi’ olarak kullanıldığını söyledi. Uyuşturucunun en fazla kullanıldığı yerler kenar semtlerdir. İmarlı kesimlerde uyuşturucu kullanımı var, ancak sınıfsal meselelerden dolayı yaygın değil hem de tespit edilmesi kolay olmuyor’’ dedi.

Yoksulluk ve hayat pahalılığı uyuşturucu kullanımını artırıyor

İnsanların umudunu kaybetmesinin yanı sıra yoksulluğun ve hayat pahalılığının artmasının uyuşturucu kullanımına etki ettiğini ifade eden Doğanoğlu, ‘’Uyuşturucu, dünyanın hiçbir yerinde bireysel bir faktör olarak karşımıza çıkmaz. İşin içerisinde toplumsal dinamiklerin yanı sıra bu işten para kazananlar var. Uyuşturucuyu satmaya çalışan kesimler, her zaman yoksul mahalleri seçer. Eğitim seviyesinin ve aile bağlarının zayıf, geleceğe dair umutları olmayan gençler, uyuşturucu satanlar için kolay hedeftir’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’de yoksulluk ve yoksullaşma problemi her zaman var oldu

Doğanoğlu, ‘’Türkiye’de yoksulluk ve yoksullaşma problemimiz her zaman vardı. Kullanım yaşının düşmesi aile bağlarının zayıflamasından, yoksulluktan ve hayat pahalılığından bağımsız değil. Yoksulluk, yoksunluk, işsizlik, umutsuzluk varsa Sosyoloji de ‘Anomi’ dediğimiz hastalıklı durumun oluşmaması mümkün değil. Hastalık durumunun oluşması, şiddeti de arttırır, suçu da arttırır, uyuşturucuyu da arttırır’’ tespitini yaptı.

Devletin sosyal yönünün hayata geçirilmesi gerekiyor

Uyuşturucu sorununu çözmek için adımların atılması ve devletin sosyal yönünün hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Doğanoğlu, ‘’Kaynağın kurutulması büyük önem arz ediyor, ama kaynağın kurutulmasının kolay olmadığını görebiliyoruz. Devletin sosyal yönünün hayata geçirilmesi ve insanlara umut kapılarının açılması gerekiyor. Eğitim, uyuşturucuyu engellemenin en önemli ayaklarından birisi. Buna yönelik yatırımların yapılması lazım’’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *