ANASAYFA arrow right Güncel

‘Yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı için önemli bir geçiş ülkesi’

‘Yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı için önemli bir geçiş ülkesi’
YAYINLAMA: 13 Ekim 2024 / 17.26
GÜNCELLEME: 13 Ekim 2024 / 17.26

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) ülkeler hakkında bilgilere yer verdiği Dünya Bilgi Kitabı’nın resmi internet sitesinde Türkiye için “Yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı için önemli bir geçiş ülkesi” ifadeleri kullanıldı.

Siyasi iktidarın Ortadoğu sorunlarındaki uyguladığı dış politikanın sonuçları, sınırların kolayca geçilebilir hale gelmesi, resmi olmayan sayılara göre on milyonu aşan, on üç milyona ulaştığı iddia edilen sığınmacı ve düzensiz göçmen sayısı, ülkemizin uyuşturucu bataklığına gömülmesinde önemli rol oynuyor.

CIA’in hazırladığı bir yazı da bunu gözler önüne seriyor. CIA’in ülkeler hakkında bilgilere yer verdiği Dünya Bilgi Kitabı’nın resmi internet sitesinde Türkiye hakkında söylenen bazı ifadeler dikkat çekti. Türkiye’den “Yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı için önemli bir geçiş ülkesi” sözleriyle bahsedildi.

Söz konusu yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı için önemli bir geçiş ülkesi” (Türkiye için söyleniyor)

“Türkiye-İran sınırında eroin ve metamfetamin yakalanmalarındaki artış.”

“Suriyeli uyuşturucu kaçakçıları Türkiye'nin uyuşturucu ticaretinde önemli bir rol oynuyor.”

Adli Tıp Kurulu tarafından hazırlanan ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne iletilen 2023 yılına ait madde bağlantılı ölüm sayıları Haziran 2024’te açıklanmıştı. Buna göre 2023 yılında 300 doğrudan madde bağlantılı ölüm meydana geldi. Bu ölümlerin 190’ının CIA’in yazısında da bahsettiği ‘Türkiye-İran sınırı yakalanmalarında artış gösteren’ eroin ve metamfetaminden kaynaklı olduğu görülüyor.

O dönemki ismiyle HDP Grubu, 2022 yılında TBMM’nin Türkiye’deki uyuşturucu trafiğini araştırması için Meclis Araştırma Önergesi vermiş ancak önerge AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedilmişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *