ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bin 500 toprak numunesinin analizi yapıldı

Bin 500 toprak numunesinin analizi yapıldı
YAYINLAMA: 06 Mayıs 2024 / 16.16
GÜNCELLEME: 06 Mayıs 2024 / 16.16

Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, tarım uzmanları tarafından il genelinde yapılan çalışmalar sonucunda değişik arazilerden bin 500 toprak numunesi alıp analizini yaptıklarını söyledi. Yılmaz, analiz çalışmalarının Haziran 2004 tarihinde başlayıp Eylül ayında sona erdiğini ve Ekim ayında sonuçlarının alındığını ifade etti.

Toprak analizi için çiftçilerden ücret alınmadığını belirten Yılmaz, “25 kişilik uzman ekibimiz, ilçe ilçe, köy köy dolaşarak tarım yapılan arazilerden numuneler aldılar. Alınan numunelerin 800’ü tahlil için Şanlıurfa Köy Hizmetleri, 700’ü de Antepfıstığı Araştırma Enstitüsüne gönderildi” dedi.

Analiz sonuçlarının uzmanlar tarafından çiftçilere iletilip, gübre kullanımı konusunda tavsiyelerde bulunulduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: “Yapılan analiz sonucunda topraktaki fosfor, azot ve potasyum gibi maddelerin miktarı tespit edilip, geçirgenlik özellikleri ortaya çıkartılıyor. Bu sonuçlar uzmanlarımız tarafından bizzat çiftçilerimizin ayağına kadar gidilerek iletiliyor ve çiftçilere kullanmaları gereken gübre konusunda tavsiyede bulunuluyor.

Toprak analizi bizim için çok öncelikli konular arasında yer alıyor. Ücret almadan yapmış olduğumuz bu çalışmayla çiftçilerimizin duyarlı olmalarını ve tahlil sonuçlarını dikkate alarak gübre kullanmalarını tavsiye ediyoruz.”

Yılmaz, analiz çalışmalarının bilinçli gübre kullanımını yaygınlaştırdı gibi tarımsal üretime de katkı sağladığına işaret ederek şöyle devam etti: “Çiftçi ekim yaptığı toprağını çok iyi tanımak zorundadır. Toprağını tanıyan çifti öncelikle toprağa atılacak gübre konusunda bir fikir sahibi olur. Nitekim çiftçilerimizin önemli bir kısmının toprağını tanımadığı için gereğinden fazla gübre kullandığını görüyoruz. Fazla gübre toprağı çoraklaştırdığı gibi ürün kaybına da neden oluyor. Bunun sonucunda bir taraftan toprağımız zarar görüp çoraklaşıp ürün kayıpları yaşanırken diğer taraftan da çiftçimiz gübreye fazla harcama yaptığı için zarara uğruyor. Tarımsal üretim artışı ve gübre kullanımı konusunda bilinçli hareket etmek için tüm çiftçilerimizin toprak analizlerini yaptırmalarını istiyoruz.”

Yılmaz, toprak analizlerinin hangi toprakta hangi tür bitki, ağacın yetişeceğini de tespit etmesi bakımından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *